Şırnak ekonomisi tarım ve ticarete dayalıdır. İlin kırsal kesimlerinde başlıca gelir kaynağı hayvancılıktır. Yaylacılık metoduyla çok sayıda küçükbaş hayvan beslenir. Tereyağı, peynir, yün, kıl, tiftik ilde üretilen başlıca hayvansal ürünlerdir. Başlıca tarım ürünleri buğday, mercimek, arpa, üzüm ve pamuktur. Şırnak flora ve fauna bakımından zengin bir ildir. Endemik bitki, ters lale veya dağ lalesi Türkiye’de sadece Uludere- Hakkari arasındaki dağlarda yetişen ve koruma atında olan bir bitkidir.
Şırnak ilinde madencilik sektörü de gelişme göstermekte ve ilde kömür çıkarılmaktadır. Ayrıca Şırnak ili ilçesi olan Silopi’ de yer alan Habur sınır kapısı Türkiye’nin Irak’a ve Ortadoğu’ya açılan tek sınır kapısı olması nedeniyle ilin bir diğer gelir kaynağıdır.
Şırnak ilinin sosyal yapısında ise genç nüfus yoğunluğunun ağırlığı dikkat çekicidir. İl nüfusunun % 65’i 25 yaşın altındadır. Güneydoğu Anadolu’da yaygın yemeklere ek olarak, ile özgü Kutlık, Serbidev, Kipe, Birinczer gibi yöresel yemekleriyle de oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. İlde klasik kilim tezgahlarında elle dokuma sonucu üretilen yöresel adıyla (JİRKİ) İle (GUYAN) kilimleri oldukça meşhurdur. Şırnak ve ilçelerinde genel olarak erkeklerin geleneksel giysisi şalşapik, kadınlardaki ise fistan (entari)dir. Cudi Dağı, Kasrik Boğazı , Finik Kalesi ve Cizre ilçesindeki Mem- u Zin türbeleri görülmesi gereken başlıca yerleridir.