SANAYİ KURULUŞLARI
Yazıcıoğlu Yem Fabrikası
Devlet tarafından kurulmuş, 1995 Yılında özelleştirilmiş olup, 2000 yılında re vize edilerek faaliyetine devam etmektedir. Kapasitesi 20 Ton/Saat karma hayvan yemi üretmekte olup, halen 20 personelle faaliyetini sürdürmektedir.
Muş Ovası Süt ve Süt Ürünleri San. Tic. A.Ş
Devlet tarafından kurulmuş, 1995 yılında özelleştirilmiştir. Köklü bir revizeden geçirilerek şu anda %20 kapasiteyle çalışmaktadır. Kurulu kapasitesi 20 Ton/gün süt işleme kapasitesindedir. Halen 14 işçiyle faaliyette olup, finansman ve ham madde sıkıntısı çekmektedir.
Muş-Tar Un Fabrikası
Sermayesinin %95’i İl Özel İdare Müdürlüğüne ait olan Un Fabrikası 10 Yıllığına Özel Sektöre kiralanmış olup, kapasitesi 60 Ton/Gün Un üretimi yapmaktadır. Halen işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle faaliyetini durdurmuştur.
Halitoğulları Yem Sanayi A.Ş
Saatte 10 Ton/Gün karma hayvan yemi üretim kapasiteli olup, 12 sigortalı işçi çalıştırmaktadır. Sermaye yetersizliği nedeniyle düşük kapasite ile faaliyetini sürdürmektedir
Arallar Süt ve Süt Ürünleri Gıda Inş. San. Tic. A.Ş
Bulanık İlçesinde kurulan Süt Fabrikası 40 Ton/Gün süt işleme kapasiteli Fabrikanın Fiziki gerçekleşme oranı %95 olup, yapım çalışmaları devam etmektedir.
Tanrıverdi Tarım Hayv. Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti
Bulanık İlçesinde karma hayvan yemi üretecek Fabrikanın Fiziki gerçekleşme oranı %90 seviyesinde gerçekleşmiş olup, yapım faaliyetleri devam etmektedir
Malazgirt Yem Petr. Tarım Mak. San. Tic. A.Ş
Malazgirt İlçesinde kurulan yem fabrikası 20.000 Ton/Yıl karma hayvan yemi üretim kapasitelidir. Fabrika halen %40 kapasiteli ve 15 işçiyle faaliyetini sürdürmektedir. Sermaye sıkıntısı nedeniyle tam kapasite ile çalışmamaktadır
Büyükdoğdu Gıda İnş. Dış. Tic. Ltd. Şti
Muş Merkez Mercimekkale Nahiyesinde kurulu un fabrikası 60 Ton/Gün kapasitelidir. Un fabrikası %98 seviyesinde tamamlanmış olup, Yapım çalışmaları devam etmektedir.
Özer Sütaş Çivi Tel Fabrikası
Muş Bitlis Karayolu 4. Km. de kurulu bulunan tesiste çivi ve tel üretimi yapılmaktadır. Tesis 12 Ton/Gün üretim kapasiteli olup, finansman sıkıntısı nedeniyle faaliyetine ara vermiştir
Medilant Tıbbi Ürünler Ltd. Şti
Muş Merkez Küçük Sanayi Sitesi üst kısmında kurulu bulunan tesis Tıbbi malzemeler üretimi yapmaktadır. Halen iş yerini büyütme ve revizyon çalışması yapılmaktadır.
Genç Roba Tekstik ve Konfeksiyon San. Dış Tic. Ltd. Şti.
Kuruluş kapasitesi 500 parça giyim/Gün olup, 20 işçiyle faaliyetini sürdürmektedir. İşletme sermayesi yetersizliği nedeniyle düşük kapasiteyle çalışmaktadır.
Atabey İnş. Gıda San. Tic. Ltd. Şti (Küp Şeker İmalatı)
İlimiz Merkezde faaliyette olan tesiste küp şeker imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 24 Ton/Gün kurulu kapasitesi olan tesiste halen %5 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 3 kişi istihdam edilmektedir.
Muş-Tat Şeker (Küp Şeker İmalatı)
İlimiz Merkezde faaliyette olan tesiste küp şeker imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 24 Ton/Gün kurulu kapasitesi olan tesiste halen %25 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 10 kişi istihdam edilmektedir.
Has Yalçın Küp Şeker ve Gıda Paz. Ltd. Şti. (Küp Şeker İmalatı)
İlimiz Merkezde faaliyette olan tesiste küp şeker imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 12 Ton/Gün kurulu kapasitesi olan tesiste halen %50 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 6 kişi istihdam edilmektedir.
Zümrüt Gıda İnş. San. Ltd. Şti. (Küp Şeker İmalatı)
İlimiz Merkezde faaliyette olan tesiste küp şeker imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 62 Ton/Gün kurulu kapasitesi olan tesiste halen %50 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 5 kişi istihdam edilmektedir.
Ev Yalçınlar Dış Tic. Ltd. Şti. (Küp Şeker İmalatı)
İlimiz Merkezde faaliyette olan tesiste küp şeker imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 25 Ton/Gün kurulu kapasitesi olan tesiste halen %20 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 2 kişi istihdam edilmektedir.
Sinan Gıda Tekstil Tarım San. Tic. Ltd. Şti. (Küp Şeker İmalatı)
İlimiz Bulanık İlçesinde faaliyette olan tesiste küp şeker imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 16 Ton/Gün kurulu kapasitesi olan tesiste halen %90 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 6 kişi istihdam edilmektedir.
Özavcılar Makine San. (Tarım Makineleri Üretimi)
İlimiz Bulanık İlçesinde faaliyette olan tesiste Tarım Makineleri imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 100 Adet/Yıl olup, tam kapasiteyle üretim yapmaktadır. Tesiste 4 kişi istihdam edilmektedir.
Baran Tarım Makinaları San. Tic. Ltd. Şti. (Tarım Makineleri Üretimi)
İlimiz Malazgirt İlçesinde faaliyette olan tesiste Tarım Makineleri imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 800 Adet/Yıl olan Tesiste %60 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 15 kişi istihdam edilmektedir .
Tarsan Zirai Aletler Tarım Mak. San. Ltd. Şti. (Tarım Makineleri Üretimi)
İlimiz Malazgirt İlçesinde faaliyette olan tesiste Tarım Makineleri imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 350 Adet/Yıl olan Tesiste %60 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 6 kişi istihdam edilmektedir.
Aktif Tarım Mak. İmalatı San. Tic. Ltd. Şti. (Tarım Makineleri Üretimi)
İlimiz Malazgirt İlçesinde faaliyette olan tesiste Tarım Makineleri imalatı yapılmaktadır. Kuruluş kapasitesi 1000 Adet/Yıl olan Tesiste %50 kapasiteyle üretim yapılmaktadır. Tesiste 22 kişi istihdam edilmektedir.
TARIM HAYVANCILIK ve MADENLER
TARIM
İlin ekonomisinin ağırlıklı merkezi tarımdır. Tarım ise iklim şartlarına bağlıdır. İlde yetişen başlıca ürünler; şeker pancarı, tütün, buğday, ayçiçeği, fasulye ve nohuttur. Başlıca meyveler ise karpuz, üzüm, elma ve kavundur. Dağlık kesimlerde de ile has özelliklere sahip ceviz üretimi yapılmaktadır. İlimizde 2000 yılı içerisinde Meyveciliği geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Kırsal Kalkınma Projesinden sağlanan ödenekle 6730 elma,4052 armut,1518 kiraz,1012 vişne,3016 kayısı,513 şeftali,155 ayva,4 erik olmak üzere toplam 17.000 adet meyve fidanı ayrıca 500 adet Bağ çubuğu dağıtımı yapılmıştır. Yem bitkileri yetiştiriciliğini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla İl özel İdare Müdürlüğü Bütçesinden sağlanan ödenekle 15.000Kg yonca ve 15.000 Kg Korunga olmak üzere toplam 30.000 kg yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılmıştır.
HAYVANCILIK
İlin ekonomisinin başka bir ana dayanağı da hayvancılıktır. Hayvancılık esas olarak mera hayvancılığı biçimindedir. Mera alanları köylünün ortak malıdır. Aşırı ve bilinçsiz otlatmadan dolayı meraların verimi çok düşüktür. Bu nedenle kar amaçlı olmayan (ticari amaçlı olmayan) hayvancılıktı yaygındır. Kısmi besi hayvancılığına geçiş 1970’de başlamıştır. Muş’ta hayvan varlığı fazla olmasına rağmen verim düşüktür. Yerli ırk, hem büyük hemde küçükbaşlarda ağırlıklı ırktır. Koyun ve keçi yetiştiriciliği ilk sıradadır. Ovalarda küçük ali işletmeciliği hakimdir. Genellikle 3-5 sığırla süt hayvancılığı yapılmaktadır. Muş koyun yetiştiriciliğinde ülkenin en önemli illerinden birisidir. Mor Karaman ırkı tek ırktır. Esas olarak eti için yetiştirilir. Koyun sayısı düzenli olarak artmaktadır. Et, süt ve yapağı verimi düşüktür. Çiftçiye, örnek hayvancılığa model teşkil etmesi amacıyla Muş Alpaslan Devlet Üretme Çiftliği 1949 yılında kurulmuştur. İşletme halen faaliyetlerini sürdürmektedir. İlde üretilen başlıca hayvan türleri: koyun, keçi, sığır manda, at, merkep, kıl keçisi, tavuk-horuz vb.
ENDÜSTRİ VE EKONOMİ
Muş Organize Sanayi Bölgesi Merkez ilçeye bağlı Konuk bekler Belediyesi sanırları içinde, 90 hektar alanda yapılacak olan Muş Organize Sanayi Bölgesinin alt yapı projeleri, yapım ihalesi 1999 yılı içinde yapılmış olup, tamamlayıcı çalışmalar devam etmektedir. Muş Alparslan KSS Koop. 70 iş yeri 1998 yılında ihalesi yapılmış olup, inşaatı devam etmektedir. Malazgirt KSS Koop. 70 işyeri 1n997 yılında üst yapı ihalesi yapılmıştır. İnşaatı halen devam etmektedir. Keşif bedeli 383 milyar TL. Bulanık KSS Koop. 70 işyeri ihale edilmiş olup, inşaatına devam edilmektedir. Varto KSS Koop. 70 iş yeri plan, proje safhasındadır.