Şanlıurfa ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma, enerjiye, turizm ve hayvancılığa dayanmaktadır. Atatürk Barajında yürütülen balıkçılık da Şanlıurfa ekonomisine katkıda bulunmaya başlamıştır.

Tekstil ve Gıda sektörünün toplam imalat sanayi içerisindeki payı % 71 dolayındadır. Diğer Sektörlerin imalat sanayi içerisindeki payı ise ancak % 29. İmalat sanayinin % 32.82 Gıda sanayi, % 38.06 Tekistil, % 7.96 Metal Eşya ve Makina Sanayi, % 0.78 Metal Sanayi, % 8.16 Seramik, Cam ve Taş ürünleri Sanayi, % 1.36 Kağıt Sanayi, % 10.29 Kimya Sanayi ve % 0,58 Ağaç, Mantar Sanayidir.

Tarım
Şanlıurfa’nın ekonomisinin büyük bir bölü tarıma dayalıdır. Türkiye deki toplam sulanabilen alanların % 10 una tek başına sahip olan Şanlıurfa’da bu arazilerin şuan yüzde 30 sulanabilen arazilerdir. GAP’ın tamamlanmasıyla sulanacak 1,822 milyon hektar arazinin 50’si Şanlıurfa’da bulunmaktadır.

Enerji
Atatürk Barajı hidroelektrik santrallerinde 2017 Yılı sonu itibariyle üretilen enerji miktarı 4.391.935.200 kWh. Yani Atatürk Barajı’nın, sadece elektrik anlamında Türkiye ekonomisine her yıl ortalama 2.2 milyar tl katkı sağlamaktadır. Bu arada Atatürk Barajı’ndaki türbinler enerji üretimi için tam kapasite çalıştırıldığında, 5 günde İstanbul’un yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek suyu kullanıyor.

Sanayi
Şanlıurfa’da sanayinin ekonomiye katkısı tarıma dayalı sanayidir. Tarıma dayalı sanayi içerisinde hububat ve pamuk ağırlıklıdır. Tekistil sanayi ve bulgur fabrikaları ile un fabrikaları bulunmaktadır.

Turizm
Şanlıurfa’da, turizm de ekonomiye önemli ölçüde katkısı sağlıyor. Her yıl turist sayısı artan Şanlurfa’yı 2017 yılında toplam 850 bin kişi ziyaret ederek ilimiz tarihinde en yüksek yoğunluğu yaşamıştır. Şanlıurfa’nın 12 bin yıllık tarihi geçmişini tanıtarak bu sayı her geçen gün artarak devam etmektedir.

Hayvancılık
Şanlıurfa ekonomisine hayvancılığında katkısı büyüktür. TÜİK 2017 verilerine göre Şanlıurfa’da koyun sayısının 1.591,589, büyükbaş sayısının 269.729, keçi sayısının 247.406 olarak belirlenmiştir. Verilerin sonuçlarına görede, ülkemizde, Şanlıurfa küçükbaş hayvancılıkta önemli bir yere sahiptir.

Balıkçılık
Gıda Tarım ve Hayvancılık Şanlıurfa İl Müdürlüğünden alınan bilgilere göre Şanlıurfa’da, Atatürk Baraj Gölü tatlı su balıkçılığın yanı sıra 17 adet işletmede de alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. Üretilen balıklar, il merkezi ve çevre illere satılıyor. 2017 yılında 7 milyon balık üretimiyle kapasite olarak son 10 yılın üstüne çıkılmıştır. Atatürk Barajı DSİ 15. Bölge Müdürlüğü su ürünleri üretim istasyonunda, yıllık ortalama 4 milyon balık yetiştiriliyor. 20 toprak ve 10 beton havuzdan oluşan istasyonda ”pullu sazan” ve ”şabut” türü balık üretimi yapılıyor.