Sanayi ve Ticaret kenti Kocaeli’nin nüfusu, 2016 yılı nüfusuna göre 2017 yılında ‰28,3’lik artış
hızıyla 52.498 kişi artmış ve 1.883.270 kişi olmuştur.
Kocaeli 521 kişi/km² nüfus yoğunluğu ile İstanbul’dan sonra 2.sırada yer almaktadır.12 ilçesi, bir büyükşehir olmak üzere 13 belediyesi, 472 mahallesi bulunmaktadır. Kocaeli ülkemizin en önemli sanayi kentidir. Türkiye imalat sanayinde %13 pay sahibidir. 250’si yabancı sermayeli olmak üzere yaklaşık 2300 önemli sanayi yatırımı bulunmaktadır. Türkiye ve özelinde Kocaeli ili 3,5 saatlik bir uçuş mesafesi ile 25 milyar  dolar boyutunda bir pazar hacmi ve 1,5 milyarlık bir nüfusa ulaşılabilen bir alanın merkezinde yer almaktadır. Kocaeli ilinin erişilebilir pazar büyüklüğü, bu pazara yakınlığı ve güçlü ve entegre ulaşım altyapısı; yatırım sürecinde yatırımcının göz önünde bulundurduğu tercih özelliklerindendir.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Türkiye’nin  4. ili
Avrupa ve Asya arasında önemli bir geçiş koridoru olan Kocaeli,
Türk imalat sanayi üretimine yapmış olduğu katkı ile en önde gelen illerimizden biridir.
Deniz, hava ve karayolu alanında ülkenin en büyük projelerinin Kocaeli’yi kapsayacak şekilde planlanması ve projelendirilmesi, gelecekte bölgenin yatırımlar açısından daha değerli bir alan olacağına işaret etmektedir. Marmaray Projesi, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve bu projeyle entegre Çevre ve Otoyol Projeleri, İzmir-Bursa-İstanbul Otoyol Projesi ve bu projeyle bütünleşmiş Osmangazi Köprüsü, Karasu Limanı, Cengiz Topel Havaalanı ve henüz planlanma aşamasında olan birçok proje Kocaeli’nin ulaşım/erişim anlamındaki gücünü arttıracak, bölgeyi ülkenin ulaşım/erişim üssü haline getirecektir.
Kocaeli ili, çok verimli tarım arazilerine sahip olması ve tarımsal üretime uygun iklimi ile tarım yatırımları açısından da avantajlı bir konumda bulunmaktadır. İstanbul-Ankara gibi büyük pazarlar arasında yer alması ayrıca Avrupa ve Rusya gibi dev pazarlara yakınlığı ve bununla birlikte bu bölgelere erişim kolaylığı, bölgenin bu alanda yapılacak yatırımlarda da avantaj sağlamaktadır.
Kocaeli’de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik sektörüdür.  İlimiz 35 adet liman tesisi ile bir liman kenti olma özelliğini de taşımaktadır. Kocaeli Türkiye de sanayinin merkez üssü konumundadır. Son yıllarda, Ar-Ge ve İnovasyonun merkez üssü olma konusunda da hızla ilerlemektedir. Bilişim Vadisi projesi kapsamında kurulan Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile bu daha da güçlü hale gelmiştir.
Kocaeli’de Mayıs 2018 itibariyle 105 Adet Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. Türkiye’de Ar-Ge Merkezi sayısı bakımından İstanbul’dan sonra ilimiz 2. sıradadır. Tasarım Merkezi sayısı 10 adettir.
KOCAELİ’DE SANAYİNİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM MERKEZLERİ
1.Kocaeli Üniversitesi.
2. Gebze Teknik Üniversitesi.
3. Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi  (Bilişim Vadisi), katma değer artışı sağlayacak en önemli projeler arasında yer almaktadır. Ar-Ge ve İnovasyon-derinlik eksenli tasarlanan Bilişim Vadisi’nde, bilgi ve iletişim, telekomünikasyon, biyo-teknoloji, nano-teknoloji, nöro-teknoloji sektörlerine öncelik verilmesi planlanmaktadır.
4. TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu).
5. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK- MAM).
6. TUBİTAK UME ( TÜBİTAK  Ulusal Metroloji Enstitüsü).
KOCAELİ’DE 14 ADET ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ BULUNMAKTADIR:
1.Alikahya Organize sanayi Bölgesi
2.Arslanbey Organize sanayi Bölgesi
3. Asım Kibar Organize sanayi Bölgesi
4. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi
5. Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi
6. Gebze Kömürcüler Organize sanayi Bölgesi
    7. Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB)
8. Gebze Plastikçiler Organize sanayi Bölgesi (GPOSB)
9. Gebze V.(Kimya) Organize sanayi Bölgesi
10. Gebze VI.(İMES) Makine İhtisas Organize sanayi Bölgesi
11. Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi
12. Taşıt Araçları Otomotiv Yan Sanayi Organize Sanayi Bölgesi (TOSB)
13.Kocaeli Dilovası (Köseler) Islah
14.Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi
KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ
 Sıra            No
Küçük Sanayi Siteleri
1
Gebze Küçük Sanayi Sitesi
2
İzmit Küçük Sanayi Sitesi
3
Köseköy Küçük Sanayi Sitesi
4
Gebze Hasköy Küçük Sanayi Sitesi
5
Yarımca Küçük Sanayi Sitesi
6
Darıca Küçük Sanayi Sitesi
2017 sonu itibarıyla Kocaeli’de faal 6 tane küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Söz konusu küçük sanayi sitelerinde toplamda 2.597 işyeri yer almakta olup; burada 19.040 kişi istihdam edilmektedir
İstanbul Sanayi Odası tarafından 2017 yılında yapılan sıralamada 500 büyük sanayi kuruluşunun82’sii Kocaeli’de faaliyet göstermektedir. Bunların 35’nin merkezi Kocaeli’de bulunmaktadır.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ:
1.Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark
2. Kocaeli Üniv. Teknoloji Gel. Bölgesi
3. Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi
4. TÜBİTAK MAM Teknoloji Geliştirme Bölgesi
5.Gebze Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
SERBEST BÖLGELER:
1.Tübitak Mam Teknoloji Serbest Bölgesi
2. Kocaeli  Serbest  Bölgelesi
KOCAELİDE ÖNE ÇIKAN YATIRIMLAR
Ağırlıklı sektörler; Kimya, Otomotiv, Demir Çelik, Plastik Eşya ve Ambalaj, Metal Boru ve Profil Bağlantıları, Metal Yapı Malzeme, İşlenmiş Metal Ürünler, Fabrikasyon metal ürünleri, Bilgisayar ve Elektronik Yazılım Ürünleri, Elektrik Teçhizat Ürünleri, Madencilik Ürünleri, Hayvansal Gıda ve İçecek Ürünleri, Tekstil, Ağaç Ürünleri, Kâğıt Ürünleri, Petrol Ürünleri, Boya Ürünleri, Temel Eczacılık, Tarım ilaçları, Kauçuk ve Plastik Yarı Mamuller, Döküm, Makine ve Teçhizat, Taşıt araçları ve Yan Sanayi, Mobilya Ürünleri Sanayi, İnşaat ve Yapı Ürünleridir.
Kocaeli İmalat sanayi içerisinde kimya sanayi, Türkiye İmalat Sanayi içerisindeki %27’lik payı ile ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük firması olan TÜPRAŞ Petrol Rafineri tesisleri de ilimizde yer almaktadır. Ayrıca konumu ve lojistik üstünlüğü nedeniyle, Kocaeli otomotiv sanayinde faaliyet gösteren firmaların tercih ettiği bir bölge olmuştur. Bölgeye yapılan yatırımlar beraberinde yan sanayinin ve diğer sektörlerin de gelişimine katkıda bulunmuştur.
İlimizdeki 4 büyük otomotiv firması; 2016 yılında Türkiye Otomotiv Sanayinde araç üretiminin %41’ ini karşılamaktadır. Bununla birlikte ilimizde, son yıllarda, ağır sanayi yatırımı yerine, dünya ile rekabet edebilen, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli yatırımlara yönelim başlamıştır.